Още през 2014 г. проверка на прокуратурата установи пропуски в контрола на оръжията, извършван от МВР. Повод за инспекцията бе трагедията в Лясковец, при която барикадиралият се в дома си Петко Петков стреля по служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), като уби един командос и рани други трима. Тогава полицаите отидоха до дома на Петков да го обезоръжат заради изтеклите му разрешения за оръжия. На държавното обвинение се наложи да изиска обобщени данни от всяка областна дирекция и районно управление на полицията.

Две години по-късно - през 2016 г. прокуратурата констатира същите проблеми за втори път. Тогава зам.- главният прокурор Ася Петрова обаче обясни, че държавното обвинение няма правомощия при неизпълнение на закона, а само при явното му нарушаване и прехвърли топката към МВР.

В края на миналата година пък прокуратурата директно разпореди на вътрешното министерство да изземе над 6 хил. лични оръжия от притежателите им заради изтекли разрешителни. Тогава Петрова дори обяви, че във ведомството няма електронен регистър, поради което е трудно да се следи оперативно дали при изтичане на разрешителното, оръжието се предава в полицията. Още повече, че на въпрос на прокуратурата от МВР отговорили, че нямат средства, за да направят такъв регистър като обещали през 2018 г. това да стане.

В края на януари т.г. вътрешният министър Валентин Радев заяви, цитиран от dariknews.bg, че полицията ще има актуален електронен регистър на оръжията най-рано в края на годината.

На този фон от МВР обясниха за "Дневник", че регистър има от 1 ноември 2013 г. Освен това ако софийски гражданин например има разрешение за оръжие и той се премести да живее във Варна "веднага светва на местната полиция". Допълниха, че при изтекло разрешително, ползвателят на оръжието е длъжен или да го поднови или да го върне като обаче увериха, че няма полицай, който да "направи компромис точно с това нещо", т.е. винаги се изземват оръжията с изтекло разрешение за ползване.

През лятото на миналата година проверка на разрешителните за оръжие започна и самото МВР. Причината бе убийство в столичния квартал "Лагера", при което мъж застреля съпругата си с пистолет, чието разрешение за ползване бе изтекло девет години по-рано.

От отговорите на МВР се разбира, че регистърът работи в реално време като разрешенията за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са валидни за срок от пет години от датата на издаването им, а въведената информация се съхранява 20 години. Той обхваща всички разрешителни в страната, за които се въвеждат необходимите данни, а при промяна - се извършва необходимата актуализация.

В регистъра се вписват: издадените разрешения и отказите; данни за отнетите и прекратени разрешения; данните, идентифициращи ползвателите и предавателите на оръжия; данни за самите оръжия и боеприпаси; данни за издадените европейски паспорти за оръжия; данни за бракувани и унищожени взривни и утилизирани оръжия и боеприпаси; административните нарушения и наказания.

Достъп до регистъра имат строго определвени в закона институции като например Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната агенция "Разузнаване".

Към момента на физически лица има издадени 214 921 разрешения за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси, се разбира още от отговора на МВР.

Регистърът е създаден чрез безвъзмездно финансиране от холандското правителство. А в момента се подготвя процедура за надграждането му и осигуряване на връзка с външни регистри и системи.


Източник: dnevnik.bg