Съгласно религиозните правила Разпети петък е най-строгия пост през годината – не се яде и не се пие нищо, включително вода.

На този ден не се и работи. Някои християни избягват и къпането на този ден, въпреки че няма изрична забрана.

На Разпети петък се ходи на църква и се носят цветя. Църковният обред изразява символичното погребение на Исус Христос – парче плат с извезан образа на Христос се поставя на маса в центъра на храма. Част от ритуала е да се мине под масата, като народното схващане е, че това се прави за здраве и за опрощаване на греховете, докато църквата твърди, че нищо такова няма и актът на минаване под масата е преклонение пред гроба на Исус Христос и благодарност за неговото дело.

В събота се ходи на църква преди полунощ – обикаля се три пъти около църквата, както и се взима благодатен или жив огън. Народното поверие е, че ако успеете да опазите запалената свещ и влезете с нея в дома си, то ще бъдете здрави и щастливи през цялата година.

В неделя – Великден се чукаме с яйца и се поздравяваме с „Христос Возкресе“ – „Воистина Возкресе“.

Католиците, протестантите и англиканците празнуват Великден на различна дата от Православната църква. През 2022 година Разпети петък в западнохристиянския църковен календар се пада на 15 април, два дни преди Католически Великден 2022.

Източник: mnogoznaiko.com