В своето обръщение към хората се казва: „Почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предписанията на Св. Синод свързани и с Великия петък”.

Във връзка с това, от Българска патриаршия е разпоредено поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

От Синода напомнят също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

Енорийският свещеник в мездренския храм „Свети великомъченик Георги Победоносец”, протойерей Данаил Цинцарски каза какъв ще бъде редът на службите през трите Великденски дни.

На Разпети петък първата службата ще започне в 9 часа, а в 19 ч. ще бъде отслужено опело господне.

Отец Данаил обясни, че тази година миряните няма да минават под Плащаницата и няма да се целува Евангелието, с цел предпазване от заразяване с COVID 19.

На Велика събота в 23.30 започва Възкресната служба, най-важната литургия, посветена е на най-важното събитие за християните - Възкресението на Христос. Тя ще бъде отслужена навън пред храма, след което ще бъде оповестено Възкресението Христово, но няма да се състои традиционното литийно шествие и обикалянето на църквата със свещ.