Бренди или ракия могат да се предлагат като „специални“, ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове, пише още в закона.
„Резерва“ на етикета може да се сложи, само ако напитката е произведена от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години, а за „специална резерва“ - не по-малка от 10 години.
Производители и търговци, които слагат тези надписи на етикета без да са спазили изискванията на закона, ще бъдат глобявани с между 30 000 до 50000 лева. Забранява се на етикетите на спиртни напитки, предлагани по магазините, да се добавят допълнителни думи или изрази като „род“, „вид“, „тип“, „метод“, „имитация“, „с вкус на“, „са аромат на“ или други подобни, с които се заблуждават потребителите.

Плодовата ракия може да носи наименованието „ракия“, допълнено с името на плода,, само когато е произведена изключително само от посочения вид плод. На крушовата ще пише на етикета „Вилямова“ („Williams“), когато е произведена само от круши от сорта „Williams“.


Източник: pariteni.bg