Работодателите са длъжни да вземат технически и организационни мерки за подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, да снабдят с вентилатори, климатици, да осигурят свеж въздух, промяна на работното време и режима на работа. Не е лукс, а е жизнено необходимо в офиси и предприятия да има студени напитки и място за почивка на сянка. При оранжев и червен код, обявени от синоптиците, работодателите са длъжни да преустановят работата на открито, категоричен е инж. Димитър Петров.

Мерките включват създаване на подходяща организация на работния процес, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; осигуряване на подходящо работно облекло, осигуряване на питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма.

При много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки от трудовите инспектори.