В читалището посетителите могат да видят няколко манекена, пременени в автентични носии от различни етнографски области в България, както и униформи или техни възстановки от българското войнство през четническото опълчение до Балканските войни.

На вниманието на посетителите е играта "Познавам ли моята България?". Нейната цел е да провокира интереса на децата към българската история и забележителности.

Основателят на читалището Ивайло Шопски подчерта, че е изключително впечатлен от местните жители, които са много информирани. Той сподели, че повечето майки с деца, посещаващи читалището, започват да разказват историята на децата си, без да изчакват беседата.

Той разкри, че за първи път пред публиката в Мездра ще бъде представено копие на меча на кан Кубрат, намерено в днешна Украйна.

Пандемията от COVID-19 се е отразила доста продуктивно на неговия екип, въпреки намалелите пътувания. Заедно с композитора Иван Йосифов и оркестър „Шевица” са записани 25 нови песни и са издадени два албума за забравени герои, посветили живота си на родината.

В пътуващото читалище срещнахме и две бесарабски българки. За MediaNews двете момичета разказаха защо са се включили в тази инициатива.

„За мен е много приятна опция да науча повече за България, както и да покажем това, което обичаме да правим. Ние пеем български и бесарабски песни”, сподели Малвина Митева.

Нейната сестра – Биляна, допълни, че искат да носят добро на хората. От своя страна те ги поздравяват и им се радват.

От създаването си през 2016-та година до днес нестандартното културно средище е гостувало в над 200 български градове.