Пясъчните вани се предлагат както в редица медицински центрове, така и като процедури в СПА хотели. Използваният пясък се разделя на различни видове, според физичните си свойства, химичния състав и големината на частичките (едрозърнест, дребнозърнест).
Пясъкът е добър акумулатор на топлина, поради своята хигроскопичност. При нагряване до 50-60 градуса, той отдава постепенно топлина на тялото, като същевременно топлоотдаването се разпределя равномерно по тялото, без предизвикване на изгаряния. Основните ефекти на псамотерапията са засилване на кръвообращението, лимфен дренаж, болкоуспокояващ ефект и ускоряване обмяната на веществата.

Основните показания за прилагане на терапията са заболявания на опорно-двигателния апарат (дегенеративни, възпалителни, след травма) – ревматизъм, скованост, болест на Бехтерев, скорошна травма (изкълчване, навяхване), трудно зарастващи фрактури. Освен това добри резултати от приложение на псамотерапия са наблюдавани при пациенти със засягане на периферната нервна система – невралгии, радикулити.

При назначаване на терапията трябва да се имат предвид и случаите, в които прилагането на лечението с горещ пясък е противопоказано – при пациенти с епилепсия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система (напр. хипертония), остри инфекциозни заболявания, открити рани, разширени вени, някои дерматози и други. Псамотерапията не се препоръчва също и при бременни жени.

В какво се състоят процедурите с нагорещен пясък?

Псамотерапия се прилага както на цялото тяло, така и локално – само на участъци от тялото. При цялостната терапия се предпочита температурата на пясъка да бъде в границите на 45-50 градуса, докато при локална терапия се допуска загряване до 50-60 градуса.

В предварително подготвени вани с пясък пациентите лягат и се покриват със слой пясък. Единствено главата и областта на сърцето остават изцяло непокрити, слоят пясък върху гърдите и корема трябва да бъде с дебелина до 3-4 см, докато този върху ръцете и краката може да достига 10 см.

Източник: dnes.bg