Фондацията му подкрепя и три основни организации, които се борят с рака на различни фронтове: Университетската болница в Бирмингам, Университетския колеж в Лондон и Детската болница в Бирмингам. След което тези институции имат за задача да разпределят по най-удачния начин средствата за трансплантации със стволови клетки, лекарства, лечебна генна терапия, грижа за болните деца и предоставянето на настаняване и подкрепа за техните семейства.

Бившият капитан на "лъвовете“ обаче не е забравил и болните деца в родината си. Тези дни Стенли се включва в битката за живота на малката Гери от София. Репортаж за съдбата на невръстното момиченце бе излъчен по телевизията и предизвика голям обществен отзвук. В каузата се включи и Петров, като обяви търг за свои фланелки с автограф от финала за Купата на Англия през 2010 г., когато неговият Астън Вила загуби с 1:2 от Манчестър Юнайтед.

5-годишната Гери има тежко онкологично заболяване, заради което лекарите у нас прогнозират само 6 месеца живот. Шанс за момиченцето обаче дава клиника в Кьолн, в която лечението на детето може да стигне до 600 000 евро. Обединена България обаче спаси един детски живот, като хиляди българи оказаха финансова подкрепа и момиченцето вече може да разчита на непосилната сума от над 1 милион лева.

Според близки и запознати със случая, се говори, че 300 хиляди лева от нея е подсигурил именно Стилиян Петров чрез своята фондация. Бившият футболист обаче настоял този факт да не бъде огласяван публично. "Напълно е възможно е Стенли да е мистериозният дарител. Такъв си е той, покрай контузиите във футбола много е изстрадал и гледа да помага, без да търси гласност“, разказаха бивши съотборници на Петров.