Четирима тийнейджъри от Враца създадоха свой умален модел на кола от бъдещето. Никола Костов, Самуил Кулев, Александър Вълков и Любомир Михайлов са младите ентусиасти от „Спортно технически моделен клуб” – Враца, които ще представят града на голямото състезание в столицата. Те са сглобили шасито на своя автомобил, конструирали са купе за него и са тренирали усилено за оптимизиране на използвания водород чрез горивна клетка.

Общественият "Дарителски фонд за Враца” подаде ръка на момчетата и организира благотворителен коктейл за събирането на средства, които да подпомогнат финансово отбора за участието му в "Horizon Grand Prix - София 2019". Четиримата показаха пред посетителите завидни знания и обясниха с какво ще допринесе за света и природата водородът и защо той, като най-изобилен елемент във Вселената е обещаващ източник на "чисто" гориво.

Те демонстрираха пред гостите своя хибриден модел, задвижван от водородна клетка и убедиха дарителите си, че той има всичко необходимо-спийд, мотор, серво, батерия, устройство за горивни клетки, регулатор за налягане, електронна поддръжка за вентилация и електронна кутия за управление. Създателите на модела заявиха готовност да представят достойно своя клуб и града.

Момчетата бяха приветствани от членовете на Управителния съвет на фонда и от своите родители. В касичката за дарения се събраха 1 000 лева, за което младите автомоделисти благодариха и обещаха да дадат всичко от себе си в четиричасовото отговорно състезание с амбицията да го спечелят.