Мотивите са, че изкупните цени на млякото са ниски, токът и газа поевтиняха, но цените на млечните продукти не падат. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата поскъпването за по-малко от 2 години е драстично.

При сиренето то е с 55%, кашкавалът е по-скъп с 54 на сто, а маслото струва с 30% повече. След консултативния съвет за млякото в земеделското министерство Кирил Вътев заяви, че ведомството няма право да разследва картел при млеката, но може да провери по какъв начин се разпределя добавената стойност при млечните продукти. За целта е започнала проверка на НАП и Агенцията по храните.

"Когато конкуренцията предполага понижаване на цената, тя ще бъде намалена. Тя административно не може да бъде определяна от никого. Тя се определя от търговеца и когато има кой да плаща тази цена, той я държи. Ние нямаме право да разследваме картел, но можем да направим проверка за разпределението на добавената стойност по цялата хранителна верига от полето до масата и тази проверка се прави в обратния ред от магазина до полето надолу", каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.