Сред дейностите, реализирани от червенокръстците през 2016 г., са благотворителната акция "Облечи се", кампанията за подпомагане на абитуриенти сираци и полусираци, кампанията "Събираме храна, даряваме надежда", посветена на Световния ден за борба с глада, участие в Националните кампании "Великден за всички" и "Да почистим България за един ден", организиране на Лятна академия "Патиланци” за деца от социално слаби семейства, на здравно изложение "Профилактиката по-добра от лечението" и на обучението "Връстници помагат на връстници", посветено на Международния ден без тютюнев дим.

С различни инициативи са отбелязани Деня на родилната помощ, Деня на влюбените, Деня на розовата фланелка, Деня на Земята, Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Деня на детето, Световните дни на доброволния кръводарител, за борба с наркоманиите, за борба с диабета и за борба със СПИН.

Работено е и по редица социални проекти, между които "Топъл обяд" и "Социално включване на хора с увреждания'. Доброволците от БЧК са се включили в раздаването на хранителни продукти на нуждаещи се лица по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане и по проекта "Повишаване на информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права”.

Висока оценка за дейността на БЧК - Мездра дадоха д-р Ирена Виденова и Гергана Михалчева, съответно председател и директор на Областния съвет на БЧК - Враца. Поздравителен адрес по случай 95 г. от създаването на БЧК поднесе управителят на МБАЛ - Мездра д-р Илиана Михайлова.

За председател на Общинския съвет на БЧК бе преизбрана Наталия Христова. В ръководството на организацията влязоха също д-р Илиана Михайлова - зам.-председател, и членове - Елена Нанова, Венета Цветанова и Пенка Петрова. Контролната комисия оглави Росица Дичева.

В момента в общинската организация на БЧК - Мездра членуват около 200 души, обхванати в 5 дружества - две градски и три селски. Младежката структура на БЧК обединява 73-ма доброволци, които развиват активна дейност в двата Клуба на БМЧК в СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино и в СУ "Иван Вазов" - Мездра и в клубовете "Приятели на БМЧК” в градските ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и "Христо Ботев".

Догодина БЧК - Мездра ще отбележи 90 години от създаването на местния клон на Червения кръст - юбилей, който се навършва в началото на месец март.