От БЧК съобщават още, че зимните палатки и отоплителните уреди се събират в складовата база на организацията в село Лозен, а хората, които желаят да направят такъв вид дарение преди това трябва да изпратят своето намерение на адрес info@redcross.bg.


"Имахме изрично искане и за преустановяване на изпращането на материални дарения, особено към Турция, с изключение на палатки, които са подходящи за зимни условия и отоплителни уреди, които да бъдат използвани към тях", обясни пред БНР Преслава Лилова, директор "Международно сътрудничество и програми" в БЧК.

Освен на номер 1466, чрез изпращане на SMS на цената на 1 лев към всички мобилни оператори и даряване на средства по банковата сметка обявена на страницата на червения кръст в помощ на пострадалите от земетресението от 6 февруари в Турция и Сирия , вече може да се правят и онлайн дарения, каза още тя.

"В момента, освен чрез изпращане на есемес на номер 1466, може също така да се дарява по банка, което беше и преди опция, но вече може да се дарява и онлайн, като има специален QR код", посочи Лилова.

От началото на Националната кампания на Българския червен кръст събраните средства в подкрепа на населението от Турция и Сирия са над 2 милиона и 600 хиляди лева, като в помощ на тези държави вече са изпратени близо милион и 800 хиляди лева.