За професията пожарникар и защо е избрал да се развива в тази област разказа инспекторът „Държавен противопожарен контрол” към Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра - Симеон Цанковски.

„Професията е отговорна, крие много рискове. Има заплахи както за собствения живот на колегите, така и за този на гражданите. Първоначално исках да стана полицай, но с годините видях, че пожарникарите са тези, които в помощ на хората. Те се отзовават в сложни ситуации – когато има пожар, произшествие или различни бедствия. Те са в услуга на обществото. Разбира се, колегите от полицията също, но огнеборците са тези, които спасяват човешки животи“.

Наред с ежедневните си отговорности огнеборците провеждат и демонстративни занятия в учебни заведения.

Екип на MediaNews присъства на една такава демонстрация, включваща план за евакуация при възникнал пожар в ДГ „Мир“. Подобни мероприятия се провеждат два пъти в годината. Целта на демонстрацията е възпитателите и техните помощници да бъдат подготвени при евентуално възникване на пожар.

Малчуганите бяха изведени от два аварийни изхода. След това в сградата влязоха част от огнеборците, които трябваше да спасят няколко деца, останали в групите, както и медицинската сестра.

След евакуацията гостите демонстрираха работата на специализираната техника. Интерес предизвика облеклото на пожарникарите, както и различните звукови сигнали.

Едно от децата в трета възрастова група „Мики маус“ поздрави пожарникарите със стихотворение.

Малчуганите бяха подготвили и много рисунки, с които изненадаха пожарникарите.

За неуморния си труд и съвместната работа с екипа на детската градина огнеборците получиха благодарствен адрес, поднесен от директора на учебното заведение Диана Вутова.