Проектобюджета предвижда средства за заплати за „Общинска администрация" и възнагражденията на кметовете на населените места в размер на милион и половина.

За „Отбрана и сигурност" - финансиране на денонощните оперативни дежурни, охраната на пунктовете за управление, местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и пълнолетни, офисите за военен отчет, районните полицейски инспектори, детските педагогически стаи и доброволните формирования – 207 хил. лв.

В сферата на „Образование" се осигуряват малко над 10 млн. за финансиране на неспециализираните училища, професионалните гимназии, детските градини и Център за подкрепа за личностно развитие.

Считано от 1 април 2022 г. всички родители ще бъдат напълно освободени от заплащане на такси в детските градини. От тази дата ще се въведе норматив за издръжка на дете в общинска детска градина в размер на 650 лв., включващ и компенсиране отпадането на съответните такси по Закон за местните данъци и такси.

За „Здравеопазване“ са предвидени близо 368 хил. лв. за финансиране на медицинското обслужване в здравен кабинет в детска градина и училище, яслена група в детска градина и детска млечна кухня.

За „Социално осигуряване, подпомагане и грижи", което включва финансиране за един дом за стари хора, три Центъра за настаняване от семеен тип, две Защитените жилища и едно Преходно жилище е определена сумата от 1 млн. 907 хил. лв.

За „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" в бюджета са заделени малко над 482 хил. лв. От тях 5 хил. лв. са предвидени за подпомагане на книгоиздаването и на местните автори.

В капиталовите разходи на Община Мездра за 2022 г. за заложени повече 5 млн. В нея са включени за ремонт на пет улици в града и 19 в населените места на общината. Ремонт на площада в село Очин дол. В село Оселна ще бъде довършено изграждането на площад, градина за отдих, детска и фитнес площадки и сцена за обществени мероприятия.

Тъй като има голям преходен остатък на средства от целевата субсидия за капиталовите разходи ще бъдат ремонтирани още улици в града и по селата, поясни кметът Иван Аспарухов. Предвиден е и ремонт на многофункционална спортна площадка в село Върбешница, както и актуализация на проект „Мостове и реконструкция на кръстовище на улица „Христо Ботев“ и „Янко Сакъзов“ (моста на р. Моравешка) в Мездра.

Ще продължи да се работи в селата Елисейна, Ребърково, Лик и Царевец за подобряването на водния цикъл.

От приходи на местната дейност Общината планира в Бюджет 2022 година да влязат над 13 млн. лв., а от държавните приходи малко на 16 млн. лв.

Градоначалникът поясни, че се предвижда акция по премахването на всички излезли от употреба автомобили и довършването на градоустройствения план:

„Осигурили сме специален паркинг за излезлите от употреба автомобили и поне частично ще освободим площта. След месец ще влезе новият план за организация на движението в града. Той ще бъде част от градоустройствения план, с нова организация на движението, нови вертикална планировка и знаци. След като бъде вкаран плана и се намери начин да бъдат направени еднопосочни тесните улици, за да се осигури поне едното платно за паркиране, тогава ще бъде преценено дали ще бъде въвеждана платена зона“.

Кметът обясни още, че се планира ремонт или премахване на неотговарящите на условията детски площадки в града и селата:

„Имаме пълно обследване на детските площадки – 26 в града и 43 в селата. Те ще бъдат направени да отговарят на условията за безопасност. Там където е нужно ще бъдат подменени уредите, а неотговарящите на условията ще бъдат премахнати. Задължително ще бъдат оградени, поясни още Аспарухов.“

По време на обсъждането стана ясно, че са предвидени средства и за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми в размер на 10 хил. лв. и 25 хил. за новородени. Запазва се еднократната помощ за всяко първо дете по 350 лв., 300 лв. за второ и 100 лв. - трето.

Община Мездра ще продължи да подкрепя организацията Animal Help Mezdra като закупува храна за животните в приюта.