Преди години при редица изкопи за строеж на жилищни блокове са били откривани градежи и други остатъци от града, но разкопките са били отложени за по-късно време. Едва през 2014 те започват само с финансиране на общината. Тогава е открита кула №8 – най-голямата по брега на Дунав – диаметърът и е цели 35 метра. Разкопките продължиха и през последното лято в търсене на още една кула и западната порта на града, но само с доброволния труд на археолозите и ученици-помощници. За новия сезон се надяваме на финансиране от министерството на културата и общината, обясни Ваня Ставрева. Откриването на части от античния град може да се превърне в туристическа атракция и да доведе повече посетители в града. В момента от Бонония на туристите се показва само част от кула в крепостта „Баба Вида”.

Ще продължат и разкопките в другия античен град Рациария, в пещерите „Козарника” и „Редака”, в селата Балей и Майор Узуново, които крият тайни от живота по тези места преди хилядолетия.

За разкопките в областта са ангажирани известни наши спциалисти – доц. д-р Здравко Димитров, доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт при БАН, както и директорът на Врачанския исторически музей археологът Георги Ганецовски.