© Радио ВИДИН

"Добре дошли на късноантичния фестивал "Бонония оживява". Защо Бонония оживява? Защото се концентрираме върху последните разкрития от Късната античност във Видин. Целта на проекта, който изпълняваме, целта на фестивала, е да популяризира и свърже целия Дунавски лимес по поречието на реката и да кандидатстваме заедно и да се борим заедно за включването на лимеса в листата на ЮНЕСКО".

Съдната на Видин е да бъде перлата на Дунав, каза при откриването градоначалникът Цветан Ценков.

"За мен като кмет е изключително приятно да върнем старопрестолния Видин, градът, от който тръгват двата химна на България, на картата не само на България в исторически, културен и в туристически смисъл, а и да я върнем на картата на Европа. Това е бил градът, от който тръгва цивилизацията по тези земи след Освобождението".

Ценков допълни, че през вчерашния ден Видин е получил приз за развитие на туризма във връзка с 47-мата годишнина от Световния ден на туризма.

"Вече се говори за Видин, включително и на национално ниво, като една от бъдещите туристически дестинации. Тези възстановки, тези проекти от ЕС - само трябва това да ни подсказва значимостта на нашия прекрасен град, защото едва дали има друг град, който да се сравнява с Пловдив, Велико Търново и Варна. Вярвайте, че Видин ще се превърне в перлата на Дунава".

Реенаторските групи Сдружение за автентични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae демонстрираха битка между римските легиони и варварски наемници.

По време на фестивала, освен военната техника, бяха показани и антични традиции, професии, римски игри за деца, както и късноантична мода и прически.

Около 16 часа на видинския бряг ще акостира реконструиран римски кораб, тип лусория.Корабът е реплика на римски кораб от четвърти век като е построен с автентични материали, следвайки артефакти, открити покрай разкопки в град Майнц.