По време на събитието ще се осъществят експериментални демонстрации на жътва на лимец и производство на хляб от него. Сдружение Авитохол ще се представи с демонстрации на прабългарските традиции, бит и култура. Техните колеги от сдружението Чигот ще разиграят исторически възстановки.
По време на фестивала за древни култури ще има археологическо училище, разкопки, експериментални арт работилници, изработване и печене на керамика, грънчарство, изработване накити от кост, театър и театрален лабиринт. Програмата на фестивала за древни култури ще бъде изключително интересна - обещават организаторите. Събитието само по себе си е уникално и може да се види само в село Оходен, което е култов център с археологическите разкопки, даващи възможност за разчитане на много детайли от слънчевия календар на древните земеделци. На тях са базирани поредица от артистични реконструкции на древни ритуали за плодородие свързани с производство на еднозърнест и двузърнест плевест лимец, които ще могат да видят гостите на фестивала.
Един от най-значимите артефакти от разкопките в село Оходен е скелета на най-древната “дама” от Неолита открита в нашите земи, станала известна с името Тодорка. Именно тя става символ и дава име на предстоящия арт форум ”Слънцето на Тодорка”. Фестивалът се организира от Младежки дом Враца, Търговско промишлената палата и Регионалният музей с подкрепата на Община Враца.