На работната среща бяха представени резултатите от проверката на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, осъществена през м.юни от Междуведомствена комисия към областния управител на област Враца. „Направените констатации са основата за проектиране на бъдещи ремонтно-възстановителни дейности, планиране на финансови средства и ресурси, превантивни мерки от общините в областта за привеждане на язовирите в изправно и безопасно състояние.

Препоръчвам на представителите на общинските администрации да упражняват непрекъснат контрол по изпълнението на Инвестиционните програми на концесионерите и наемателите на общински язовири, както и да представят на общинските съвети и на вниманието на обществеността реализираните от тях дейности. Обърнете сериозно внимание на кратките срокове – до 3 октомври и процедурите в Закона за водите, които трябва да спазите и извървите, ако има язовири, чиято собственост искате да преобразувате от общинска в държавна. Планирайте средства в общинските си бюджети за ремонт на язовирите, които ще запазите като общинска собственост, както и средства за бедствия и аварии, които ви гарантират получаването на възстановителна помощ от държавата при предприети от вас действия, свързани с щети от бедствие“, каза Малина Николова.

Началникът на Регионален отдел на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, инж. Младенов коментира опасното състояние на някои от проверените язовири и апелира за незабавни действия от страна на собствениците. С Решение № 495 от 13 юли 2018 г. Министерски съвет определя „Държавна консолидационна компания“ЕАД – София като търговско дружество, което да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири, внася парична вноска в капитала на дружеството в размер на 500 млн. лв. и одобрява Списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция. За област Враца са определени яз.“Лесура“ в община Криводол, яз.“Девене“ и яз.“Три кладенци“ в община Враца, яз.“Гарвански геран“ и яз.“Езерска падина“ в община Борован.