През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обвява 8 март за Международен ден на жената, първоначално избран за Международен ден на работещите жени. Но символиката на тази дата се корени в събития още от средата на XIX век.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът започва само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни. Идеята се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати, но са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче и мнения, че тази история всъщност е измислена през 1955 г. вероятно с мотива на празника да се придаде комунистическа идеология - нещо, което в онзи исторически момент е било важно за борещите се за правата на жените в Западна Европа и САЩ.

Към края на XIX и началото на ХХ век протестите се засилват, а най-широка известност придобива шествието в Ню Йорк през 1908 г. с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване за жените. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема решение всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност.

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в гр. Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др. Първоначално от 1911 г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобърлгарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век.

Първата жена лекар в България - д-р Тота Венкова, се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

Райна Касабова пък влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

През 2017 г. ООН отбелязва празника под мотото "Жените в променящата се работна среда: Планетата 50 на 50 до 2030 г.”. В много страни, включително и в България, 8 март се отбелязва и като Ден на майката.

Източник: nationalgeographic.bg