© pixabay

Денят на жената на свой ред е международен празник, чиято цел е да вдъхновява жените в страните по света. Традицията започва с първия Национален ден на жената на 28-ми февруари, 1909 г. в Америка, с кампания за по-добро заплащане и право на глас на жените след декларация от Социалистическата партия на Америка.

По време на Международната конференция на работещите жени в Копенхаген през следващата година Клара Зеткин, лидер на "Службата на жените" за социалдемократическата партия в Германия, предлага идеята за международен ден на жената и тя е приета.

През 1911 г. денят се почита за пръв път в Австрия, Дания, Германия и Швейцария на 19 март. Над един милион души присъстват на митинги и кампании за правата на жените да работят, да гласуват, да бъдат обучавани, да заемат публични длъжности и да се прекрати дискриминацията.

В навечерието на Първата световна война, руските жени честват първия си Международен ден на жената в последната неделя на февруари 1913 г. През 1965 г. празникът е обявена за неработен ден в СССР.

В същата година Международният ден на жената е прехвърлен на 8-ми март и оттогава досега това е глобалната дата за събитието. Денят на жената е официален празник в 15 страни, включително Китай, Украйна и Виетнам.

Екипът на MediaNews честити празника на всички дами!