Вулканът Кожух се намира близо до родното място на баба Ванга - Рупите. Издига се на 200 метра надморска височина над коритото на река Струма. Вулканът носи името си от народните вярвания на местните, че прилича на наметнат кожух. Районът е обявен за природна забележителност заради невероятното разнообразие от флора и фауна. За щастие, вулканът не е активен от близо 1 милион години и преспокойно можеш да отидеш да разгледаш местността и да се насладиш на природата на Санданско-Петричката котловина.

Вторият вулкан е Високата ела. Намира се близо до село Кокаляне, Софийско, и е млад вулкан – едва на около 32 милиона години. Той също е загаснал и няма опасност от изригвания. Смята се, че името на вулкана идва от това, че на върха му е имало много висока ела, която била единственото оцеляло дърво при едно от изригванията му.

Известен факт е, че Витоша е вулкан, но не всеки знае, че е бил действащ преди около 30 млн. години. За щастие, сега вече няма вулканична дейност.

Друг малко известен вулкан е Голямата Папия, който се намира в Странджа, над Царево, и е истинско свидетелство за това, че преди 80 млн. години по българското Черноморие е имало активна вулканична дейност.

В района могат да бъдат забелязани редица вулканични скали по самото крайбрежие, а ако искаш да ги посетиш можеш да го направиш по един от туристическите маршрути на природен парк „Странджа“.

Източник: sofialive.bg