Димитър Балтов - управител на една от големите фирми за изходящ туризъм посочва, че интересът е основно към Турция, Гърция, Сърбия, Албания. „Има и търсене към европейски дестинации като Париж, Рим, Виена, Барселона, Прага. Това, което миналата година се наблюдаваше, беше изключително висок интерес към разни далечни дестинации като Малдиви, Занзибар, която беше почти изцяло нова дестинация за българските туристи, Доминикана и т.н. Тази година определено не е такова търсенето, каквото беше миналата година“, добавя той.

Туроператорите очакват в седмицата преди Коледа да има доста резервации за пътувания, защото хората изчакват да видят ще има ли ограничения в избраната от тях дестинация. Изискването за отрицателен PCRтест за влизане в България от страни в „червената зона“ за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията, а туроператорските фирми се притесняват от отмяна на резервации.

Според Павлина Илиева от Обединение Бъдеще за туризъм хората започнаха да се обаждат, да се притесняват как точно ще се случи. Фирмите ще осигурят ли възможност за PCR и естествено, че да, въпреки всичко, това внесе смут.

Сега туроператорите работят с около 20% от обемите си спрямо 2019 година преди пандемията и целта е по-скоро да запазят позицията си на пазара. За момента цените на пакетите не са се променили съществено, от следващата година обаче се очаква поскъпване, прогнозират от бранша.

Източник: monitor.bg