© Община Видин

По време на срещата д-р Ценков отбеляза, че се надява това посещение да е основа за развитие на двустранните отношения, с фокус върху инвестициите, туризма и културния обмен. Кметът подчерта, че със стратегическото си положение
Видин предлага чудесни условия за потенциалните инвеститори, а общинската администрация е готова да окаже необходимото съдействие и логистична подкрепа. Д-р Ценков разказа за усилията на общинското ръководство за организиране във Видин на голямо търговско изложение в рамките на традиционния панаир. Кметът отбеляза, че след като миналата година бяха поставени основите, с провеждането на винарски форум, се надява, с помощта на дипломатите, тази година производители от Кипър, Словения и Словакия също да представят своята продукция пред жителите и гостите на Видин.

По време на срещата беше презентиран и богатият културен календар на Видин. От общинското ръководство отправиха покана изпълнители и състави от Кипър, Словения и Словакия да се включат в организираните фестивали и да представят фолклора и обичаите на своите държави.

Програмата на официалната визита продължи със среща на дипломатите с представители на видинския бизнес, на младежки и културни организации, която се проведе в залата на Общинския съвет. Целта на форума беше да се създадат първоначални контакти, които да бъдат основа за по-нататъшно сътрудничество. На срещата бяха представени предприетите от Общината стъпки за разработване на единен туристически продукт.

Представители на местните културни институти изразиха надежда, че със съдействието на дипломатите туристическите и културните продукти на Видин ще бъдат популяризирани и сред жителите на Кипър, Словения и Словакия. Дипломатите увериха, че ще съдействат за това Видин да стане по-позната туристическа дестинация. Те подчертаха, че интересът им към възможностите, които предлага Община Видин, е дългосрочен и изразиха готовност да окажат подкрепа на бизнеса и неправителствения сектор за реализиране на бъдещи идеи и инициативи.