© Община Монтана

Тук сме, за да обсъдим възможностите как бихме могли да си бъдем взаимно полезни, заяви Мариос Кундуридис (Marios Kountourides) - Посланик на Република Кипър. Посещението в Северозапада е по негова инициатива. Според Кундуридис трябва да бъде обърнато много повече внимание на регионите в страната, защото София не е България. Дипломатът припомни, че Европейския съюз е активно привлечен към проблема на вътрешната миграцияи преодоляването й.

„Заради струпването на хора и експерти в столиците, смятаме че регионите трябва да бъдат подкрепяни в своето развитие, заяви той и допълни, че в Кипър живеят 35 хиляди българи. Нямаме никакви проблеми с общността и осъзнаваме, колко е важна тяхната работа за семействата им в България, заяви посланикът.

Република Кипър е сред 10 държави с най-големи инвестиции в България. За развитието на икономическите отношения е основана Кипърско-българската бизнес асоциация. Туризмът между двете страни също е активен. Разкрити са директни полети от две летища в Кипър, които изпълняват 10 курса седмично.

Посланикът на Словения Анжей Франгеш (Anzej Franges) за пръв път посещава Монтана. Той също е убеден като колегите си, че регионите трябва да бъдат подкрепени, въпреки че в неговата страна миграцията от провинцията към столицата не е толкова изразена. Словения и България имат дълготрайни търговски отношения. Стокооборотът между двете страни преди пандемията до 2020 година винаги е растял. След спада, сега нивата отново започват да се покачват. Посолството на страната в България е открито през 2018 година.

„Много се радвам че Монтана има установени контакти с Банска Бистрица, един от големите градове в Словакия, заяви посланикът на страната в България Мануел Корчек (Manuel Korcek). Двете страни имат дипломатически отношения повече от 100 година. През ноември миналата година стокооборотът между България и Словакия е 1,4 милиарда лева.

Преди отпътуването си за Видин тримата дипломати бяха на посещение във фирма КРОС в Монтана – най-развиващата се фирма за производство на велосипеди.