© Община Лом

„Вашият град има сериозен потенциал за развитие и ние подкрепяме усилията на местната власт и гражданското общество, въпреки икономическите последствия от пандемията, политическата криза и войната в Украйна, за възстановяване на региона. Ние непрекъснато увеличаваме инвестициите си в България и вие може да се възползвате от това.“ – заяви Н. Пр. Раймунд Фурер.

Кметът д-р Георги Гаврилов запозна посланик Фурер с миналото и настоящето на Лом, като посочи и основни проблеми като трудовата заетост, лошата инфраструктура, обезлюдяването, липсата на работеща национална стратегия за регионите, както и неработещите през последните години стратегически важни европейски програми, до които общините нямаха достъп.

„Ние има с какво да се гордеем в исторически план, но за съжаление говорим добри неща за нашия град повече в минало време. Да, живеем в много трудни времена на икономическа и политическа несигурност и непредвидимост, от която страдат всички български общини, но се стараем да използваме всяка една възможност за инвестиции във всяка една сфера и се надяваме на едно добро сътрудничество с Конфедерация Швейцария.“ – каза кметът. Той благодари за финансовата помощ, благодарение на която преди две десетилетия бе модернизирана ломската болница и бяха изпълнени благоустройствени проекти, финансирани от Швейцарската агенция за възстановяване и развитие.

По-късно Н.Пр. Раймунд Фурер и д-р Георги Гаврилов поднесоха цветя на балерефа на Луи Айер и посетиха сградата на ПГ „Найден Геров“, където през 1894 г. швейцарският учител е преподавал.

В камерната зала на НЧ „Постоянство 1856“ Н.Пр. Раймунд Фурер бе гост на представянето на книгата „България и Швецария: Имена от историята“ на проф. Венелин Цачевски.