Как обаче да изкараме целия ден будни, когато буквално умираме за сън? Ако нямате проблем със заспиването нощем, то една бърза, 45-минутна дрямка през деня няма никак да ви навреди, дори напротив. Проучване показва, че краткият следобеден сън подобрява паметта.

Ако обаче вечер не можете да заспите и будувате дълги нощи, то това вече е проблем с друго решение. Тогава дневната дрямка може да е проблем, дори ако чувствате, че имате нужда от нея. Развиването на навик да спим през деня, може да доведе до нарушения в съня нощем, особено при хора, които имат склонност да будуват, когато са стресирани, болни или дори „объркани” от полет с часова разлика. „Дори много кратка почивка през деня, която включва сън, може да „ограби” от съня ви нощем”, предупреждава доктор Ралф Дауни – директор на Калифорнийски център за нарушения в съня.

Умората е предупредителен знак! Ако постоянно изпадате в ситуации, в които буквално се борите с нуждата за сън и умората, и в момента, в който си легнете вечер, заспивате „като труп”, това може да е знак, че имате обструктивна сънна апнея – състояние, при което спирате да дишате в момента, в който заспите.

В този случай спането през деня не помага. Най-добре е да се консултирате с лекар, който да ви помогне да се справите с умората и с апнеята, ако страдате от такава. Не се трвожете - има апаратура, която помага в такива случай.

Източник :ladyzone.bg