© НБКМ

За най-голямата ни библиотека цялата година е юбилейна, но кулминацията на честванията ще бъде от 5 до 10 декември, когато е и денят на основаването й. Току-що излезе луксозен албум „Съкровищница“, включващ богато илюстрирана информация за 140 (символична цифра!) най-интересни документа от над 8-те милиона единици във фонда на Библиотеката. Оформлението на албума, който може да се разгледа и в електронен вариант, е на проф. Виктор Паунов.

В сряда от 11 ч. в НБКМ ще бъде валидирана тематична пощенска марка, проектирана от художника Стоян Дечев, избран за автор от специализирания експертен съвет по маркоиздаване. На нея ще присъства не само образът на емблематичната сграда, но и на един от идеолозите на създаването й – учителя Михаил Буботинов, както и фрагмент от протокола за учредяването на Библиотеката няколко месеца след подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Между 7 и 12 декември изложба „Съкровищницата на Националната библиотека“ за пръв път в историята й ще извади пред публиката толкова голям обем ценни оригинали, разкри директорът доц Красимира Александрова. Сред тях са прощалното писмо на Ботев до Венета, старопечатни книги, атрактивни издания от ориенталската колекция на НБКМ и др. За пръв път посетителите ще видят тежащия 35 кг фототипен албум от 70-те години на миналия век – копие на холандски атлас от 1661 г. положил основите на картографията в Ниската земя. Вероятно ще са достъпни за очите и най-миниатюрните издания, понякога побиращи се върху човешки нокът.

© НБКМ

Точно на рождения ден на Библиотеката – 10 декември, екипът й ще открие на първия етаж ново пространство за любознателните – зала „История на книгата“, създадена съвместно с Асоциацията на интериорните дизайнери. Тя ще се присъедини към зоните за посещение в сградата със своята историческа част и „класна стая“, където ще се работи по темите за културата на четене, опазването на книжното богатство и т.н. Демонстрирайки синхрон между традиция и иновации, ще бъдат проследени феномени от зората на книгопечатането до навлизането на най-модерните технологии в бранша. Зрителите ще видят и пробват работещ макет на Гутенбергова преса (дарение от Съюза на печатарите), ще могат със специални очила да направят виртуална разходка из потайностите на библиотеката, електронна книга ще им покаже в дигитален вид богатството на хранилищата, а холограмна пирамида ще представи с 3D изображения някои от най-ценните експонати. От 17.30 ч. в празничната вечер фасадата на НБКМ за пръв път ще бъде озарена с 3D мапинг.

Всички инициативи са знак за желанието на екипа Националната библиотека все повече да се отвори навътре за все по-широка аудитория, изтъкват специалистите. Елемент от тази политика е и обявеното безплатно записване на нови читатели от 12 декември до Коледа. От началото на годината до момента в НБКМ са се регистрирали над 10 250 читатели, отчитат оттам. Физическите посещения са около 57 250, а виртуалните – над 55 000. Ръст бележат и заетите за този период документи, които гонят внушителната цифра 360 000.

Източник:monitor.bg