На 9-ти ноември в 9.30 ч в двора на Възнесенската църква, храм-паметник „Св. Епископ Софроний Врачански” ще бъде открита и осветена паметна плоча на видният врачански възрожденец и първенец Димитър Бошняков. Паметната плоча е почетен дар от наследниците на Бошняков, които е бил един от ръководителите на врачанската община, председател на училищното настоятелство, водач на борбите за самостоятелна българска църква и активен участник в подготовката на Априлското въстание през 1886 година.

Бошняков е бил и щедър дарител. След освобождението е председател на врачанския Окръжен съвет, депутат в учредителното Народно събрание,1 удостоен с императорски орден и с обичта и уважението на гражданите на Враца. Официалното отбелязване на 140-годишнината от освобождението ще бъде на 9-ти ноември при паметникът „Вестителят”. Ще има театрализация за посещението на генерал-майор Леонов в града.

Участие в празника ще вземат военослужещи от военното формирование в града, духовият оркестър при читалище „Развитие”, хор на ученици от СУ „Отец Паисий”, актьори от врачанския театър, танцов състав „Хемус” . Слово за празникът ще произнесе кметът Калин Каменов. Водосвет-молебен ще бъде отслужен от Негово Високо преосвещенство митрополит Григорий. Вечерта от 18 ч в читалището на града ще се проведе тържествен концерт с участието на Симфониетата на Враца и трио „Тенорите”.