Света Злата се е родила в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (дн. Македония). Била красива, смирена, благочестива девойка, с непорочно сърце и особено силна вяра в Господ. Един ден, докато била в гората за дърва, турчин я съгледал и поискал да я има в харема си. Тя отказала на мига, а той я отвлякъл и затворил. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него, довел и родителите, сестрите ѝ като заплаха, че ще им навреди, ако не се съгласи. Тя не склонила дори пред молбите им да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго я изтезавали, а след като тя отказвала, я обесили и насекли на късове тялото ѝ.

На този ден се почита и Свети апостол Лука. Той се родил в езическо семейство в Антиохия и бил лекар по професия. Присъединил се към християнската общност в града и станал верен спътник на свети Павел в мисионерските му пътувания, както и по време на затворничеството му в Рим. Автор е на едно от четирите Евангелия, както и на книгата Деяния на Апостолите, включена в Новия Завет. Мощите му почиват в базиликата „Санта Джустина“ в Падуа, Италия.

Свети апостол Лука, се смятал за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Българската православна църква слави свети апостол и евангелист Лука на 31 октомври, а Денят на българския художник е на 3 ноември – на деня на св. Пимен Зографски.