Преподобни Ефрем Сириец, е роден през 306 година в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. В родния си град Ефрем основава учебно заведение, като също по този начин преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за духовник от Св. Василий Велики и незабавно проговаря на гръцки език, макар че не го е учил в никакъв случай преди този момент.

Ефрем Сириец е създател на голям брой християнски съчинения и проповеди. Основната тематика в тях са смирението, битката с прегрешението и покаянието. Той е основател на молитвата „ Господи и Владико на моя живот “, която се извършва и до ден сегашен по време на Великия пост.

Преп. Ефрем води огромна битка с ересите през целия си живот и ни оставя в завещание доста от своите догматико-полемически произведения, които разкриват същността на християнската религия. Свещеникът взима присъединяване във Вселенски събор през 325 година. Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово непретенциозно предпочитание е заровен в края на градските гробища, където погребвали странниците.

След гибелта му, Православната църква го афишира за светец.