Хрисант живял във втората половина на ІІІ век. Той бил син на римския сенатор Полемон, родом от Александрия, и пратен в Рим на обучение. С времето станал част от най-образованата среда на Рим. Когато попаднал на Светото Евангелие, той се заинтересувал, запознал се с християни и проявил жив интерес към вярата им. Скоро се кръстил и заживял като християнин, но се криел, защото християните били преследвани от властта.

Хрисант проповядвал разпалено и обърнал много връстници, с които дружал, към вярата. Скоро това се разчуло и в Рим разтревожен дошъл баща му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и така да прекрати увлечението му, както смятал, по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с красотата и добротата си. Тя веднага харесала Хрисант и направила всичко възможно да му угоди и да му се хареса, но сърцето му, било пълно само с Божия любов. Той започнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато те се оженили, си дали обет да служат само на Бог и да не познаят плътската любов.

Построили две къщи - в едната Дария приемала жени, а в другата Хрисант – само мъже. Влиянието им в Рим било голямо и не след дълго се разчуло. Те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекота.

Тогава императорът осъдил на смърт Хрисант и Дария и заповядал да ги изведат извън града и при известния римски път Салария да изкопаят дълбока яма, в която да хвърлят мъчениците и да ги засипят живи с камъни и пръст. Заповедта била изпълнена. Хрисант и Дария с пеене и молитви влезли в рова и заедно приели мъченическа смърт. Това станало през 284 г. сл. Хр.

По-късно на мястото, където били погребани, била построена църква.

Името Найден е традиционно българско, което също празнува на 19 март имен ден. Найден били наричани момчетата, които били подхвърляни пред прага на църквите и къщите. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат дете. Найден означава „намерен”.