"На летището бяхме посрещнати от представител на обслужващата фирма и след кратка почивка се отправихме към офиса на фирмата. Там ни провериха екипировката, назначиха и обслужващия персонал - двама водачи, готвач и носачи - общо 10 човека. Всичко това само за двама туристи.

С транспорт ни откараха до един от входовете на национален парк, откъдето след съответната регистрация поехме пеша нагоре. Минава се през "дъждовна“ гора (джунгла), след това през тропически храсти и накрая скалист сипей.

За четири дни бивакувания на палатки в съответните лагери успяхме да достигнем до базовия лагер. Оттам стартираме в 24:00 часа през нощта и за около 5 часа и 30 минути преодоляхме последния най-труден участък с денивелация 1000 м и достигаме (към 7:30 часа) най-високата точка на Килиманджаро - връх Uhury Peak (Свобода). Той се намира на хълма, ограждащ вулкана Кубо.

На връщане се отклонихме от пътя като влязохме към кратера на вулкана. Там, изкачвайки уморени един хълм, надзърнахме в кратера на вулкана, който се смята за активен. Последва бързо спускане към лагера (обяд и почивка) и продължихме до друг вход на парка. С транспорт се прибрахме до град Моши.

Така за два дни "свалихме" около 5000 м денивелация, преминавайки през три сезона - зима, пролет, лято. Връчиха ни "златен“ сертификат за върха, а ние изразихме съответната благодарност към помощниците, подпомагайки "социално" техните семейства. Останалите три дни посветихме на разглеждане на животинския свят на парковете на Танзания.

На 6 март в същия състав изкачихме първенеца на Европа - връх Елбрус (5642 м). Върхът, съставен от източен и западен, е бил вулкан, намиращ се на 10 км встрани от главното Кавказко било, разделящо Грузия от автономната Габардино-Балкарска република на Русия. Без никакви помощници, използвайки само лифта от курортното селище Тераскол, за два дни (с една нощувка на 4 100 м) изкачихме върха. За съжаление, случихме на лошо време и на връщане не успяхме да качим и източния (по-нисък с 20 м) връх. Но се прибрахме в хижата, където през нощта натрупа повече от педя сняг.

Тези върхове нямат техническа трудност, единственият проблем е височинната поносимост на организма и изненадите на времето.“

На 12 февруари 2014 г. Ивалин Ценов изкачи първенеца на Южна Америка - връх Аконка̀гуа (6962 м). Така в актива си той вече има три континентални първенци, всичките образувани в резултата на вулканична дейност.