На 1 ноември 2015 г. в Якимово се провели избори за кмет. Около 20:30 часа в центъра на селото било организирано празненство от новоизбрания управник, като на присъстващите се раздавали различни видове алкохол. На тържеството пристигнал и обвиняемият В. Е., който управлявал автомобил "Опел". Той носел бутилка водка, която решил да сподели със свой познат.

Около полунощ двамата се отправили с колата към гр. Вълчедръм. Автомобилът управлявал обвиняемия. Като пристигнали в града, В. Е. закупил бутилка уиски и продължил да употребява алкохол. Впоследствие пожелал да си купи и бира от бензиностанция, но служителите му отказали, тъй като бил видимо пиян. Тогава двамата решили да се върнат в Якимово.

В селото обвиняемият управлявал автомобила със скорост много над допустимата за населеното място - 85 км/ч. По това време, около 5:30 часа сутринта, към дома си, от празнуването в селото, се прибирал пострадалият Г. А., който се движел с велосипед към дома си. Под въздействие на алкохола и в резултат на високата скорост, обвиняемият загубил контрол върху управлението на автомобила и блъснал велосипедиста, след което се ударил в оградата на къща. Въпреки това Ц. Е. не останал на мястото на инцидента, за да окаже помощ на пострадалия, не сигнализирал в полицията, а напуснал местопроизшествието и изоставил колата извън селото, където по-късно автомобилът е намерен от органите на реда.

Междувременно пострадалият от катастрофата Г. А. бил транспортиран до болницата в гр. Лом, където бил настанен на лечение, но вследствие на причинените му травматични увреждания починал. След издирване на извършителя на престъплението е установено, че концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия е 1.80 промила.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.