„Съвместната ни работа с БДЖ „Пътнически превози“ продължава в изключително добро партньорство. Учениците, които завършват 12 клас вече имат предварителни договори. Всеки, който желае може да продължи да работи в БДЖ или ако вземе решение да се образова, БДЖ поема инициативата да заплаща 4-годишното му обучение. Дуалната система наистина работи и това показва, че работи добре в партньорство с нашето училище“.

Дуалната система наистина работи и това показва, че работи добре в партньорство с нашето училище“

Последната съвместна инициатива на Български Държавни Железници и Професионалната гимназия „Васил Левски“ бе посещение на учениците във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. На него присъстваха възпитаниците от 10, 11 и 12 клас, които се обучават под формата на дуално обучение в специализирани паралелки за жп транспорт.

Бъдещите специалисти бяха посрещнати и разведени из кампуса на висшето учебно заведение от преподаватели от институцията и служители на БДЖ. С голям интерес учениците извършиха тестово управление на локомотив на локомотивния тренажор, с който Висшето транспортно училище разполага.

В подкрепа на пълноценното обучение на учениците от Професионалната гимназия подготвят проект по STEM, на стойност 180 хил. лв., за провеждането на съвременно и качествено обучение в училище. По него се предвижда да бъдат направени две технически лаборатории с 3D принтери и симулатор на движение на пътнически влак. Средствата ще бъдат отпуснати от Министерството на образованието и науката.

Учебното заведение, което отскоро носи името на Апостола Васил Левски, може да се похвали с пълен колектив от специалисти по всички предмети. „Новите учители са само млади, интелигентни и можещи хора“, сподели директорът.