„Ако се събере брой на паралелките в осми и девети клас, той е удвоен за една учебна година. Това е една тенденция, която показва, че вече има създадени партньорства, защото да се подаде такава паралелка, трябва да има партньорство между бизнеса и училището”, обясни тя. Зам.-министърът подчерта, че едно от предимствата за професионалните гимназии е дуалната форма на обучение, защото тя дава най-пряка връзка между бизнеса и учениците, които са избрали дадена професия.

За първа година дуални паралелки ще бъдат разкрити в ПГ по ядрена енергетика в Козлодуй – „Техник на енергийни съоръжения и инсталации на топлинна, климатична, вентилационна и хладилна топлотехника” и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации на ядрена енергетика“. Така учениците от тазгодишния випуск ще имат възможност да карат практиката си в 11-и и 12-и клас в ядрената централа, обясни шефката на образователния инспекторат във Враца Галина Евденова.

В СУ „Козма Тричков” пък въвеждат „Техник по автоматизация” със специалност „Автоматизация на непрекъснати производства”. В ПГ „Димитраки Хаджитошин” стартират обучението за електротехници в специалност „Електрически инсталации”. „Те са продиктувани от това, че в момента във Враца се изграждат два нови завода. Първият е на германска компания и ще произвежда кадри за пренос на данни и електронни компоненти и части за мултимедийни модули. Вторият е на турска фирма. Бяха направени срещи с шефовете на тези две фирми от какви кадри ще имат необходимост и затова предлагаме тези две нови професии”, сподели Евденова.

Във Варна пък пет училища предлагат 6 специалности в дуална форма. В Търговската гимназия в специалност „Търговия” подготвят среднисти икономисти, от които има недостиг на пазара на труда. С оглед потребностите на кадри в строителната сфера в ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ дуално ще се обучават на професиите „геодезист” и „строителен техник”.

Източник: monitor.bg