Изпълнението на проекта стартира този месец и ще продължи до края на април. Като дейности в него са заложени поредица от конкурси, семинари, обучения и забавни игри. Сред тях са ученически конкурси за изработване на материали (табла, брошури, плакати и др.) на тема "Вредите от алкохола и тютюнопушенето", за есе на тема "Модерните убийци н младите хора - алкохолът и цигарите" и за изработване на презентация на същата тематика. А така също дебат на тема "Тютюнопушенето в нашето училище", беседи на тема "Вредите от алкохола върху младите хора" и "Вредите от тютюнопушенето сред младите хора", участие в инициативата Ден без тютюнев дим, демонстрация на пушещата кукла Сю, показваща нагледно вредата от цигарите, прожектиране на тематични филми и пр.

Партньори при реализирането на проекта са Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Районното управление на полицията в Мездра. По повод стартирането на проекта гости на средношколците бяха заместник-директорът на РЗИ - Враца д-р Ирена Виденова и д-р Елена Найденова, началник на отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в здравната инспекция, представители на Детска педагогическа стая и на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В края на месец май Експертна комисия, в която влизат представители на Министерството на здравеопазването и на партньорите, ще извърши класиране на всичките 30 проекта от цялата страна, допуснати до участие в конкурса. Финалистите ще получат 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория - I-IV, V-VIII и IX- XII клас, три поощрителни награди и една специална награда. Официалното награждаване на призьорите ще се състои през юни в София.

ПГ "Алеко Константинов" - Мездра е единственото учебно заведение от Северозападна България, което е номинирано за участие в поредното издание на националния конкурс.