Патриарх Неофит ще оглави Съборната света Литургия на 16 септември в катедралния храм на Видин „Св. великомъченик Димитър Солунски“. След това Литийно шествие ще се отправи от катедралния храм до гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена кратка панихида. Видинският митрополит Дометиан и Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесат слова за празника.

Предстоятелят на Българската православна църква ще пристигне в епархията още предния ден. Програмата за честванията предвижда посещение на патриарх Неофит на 15 септември на новостроящия се храм "Св. Дух" в Монтана.

За същия ден вечерта е предвидено тържествено връчване на почетен медал с лика на Антим Първи в салона на Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин; Празничен концерт на Ансамбъл „Дунав“ в Драматичен театър – Видин в 19:00 ч и от 19:45 ч. – Празнична заря пред градския Драматичен театър.

В проявите на 15 и 16 септември ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, представители на други поместни православни църкви, гости и граждани на Видин.