Доц. Даниела Ганева показва продукцията от новия сорт „Алено сърце”
Доц. Даниела Ганева показва продукцията от новия сорт „Алено сърце”

„Алено сърце” е най-новият сорт домати, който е високорастящ и е подходящ за отглеждане, както на открито, така и в оранжерии. Създаден е от колектив от учени и специалисти в ИЗК „Марица”, като селекционната работа е продължила цели осем години. Новият сорт е създаден, чрез многократен индивидуален отбор от съществуваща местна популация „Биволско сърце”. Подобренията в „Алено сърце” са видими и за неспециалист. При консумация вкусът е сладко-кисел, плодовете са наситено червени и имат сърцевидна форма. Големи са – средното тегло на всеки домат е между 300 и 700 грама, а добивите от декар са между 5 и 7 тона. Плодът е месест и плътен, но същевременно е с нежна кожица, която се топи в устата, а уханието му, дори да е отгледан в оранжерия, е все едно е откъснат от градината на баба. За производителите е било важно екипът учени да постигне резултати, които да гарантират, че „Алено сърце” е устойчив на болести.

„Това е продължителен и доста труден селекционен процес. Сортът е устойчив на вертицилийно увяхване и толерантен към картофена мана”, обяснява доц. Ганева. Тя разрязва един от едрите домати от новия сорт, като казва, че по външната му обвивка няма напукване и че ако „Биволско сърце” ражда по един домат на съцветие, то при „Алено сърце” е постигнато увеличаване на броя на плодовете на съцветие 3-5 плода. „Алено сърце” е по-сладък домат, което го прави изключително подходящ както за лютеница, така и за здравословен доматен сок.

„Сортът „Алено сърце” ще бъде пуснат за продажба за първа година най-рано през ноември 2017г. след окачествяване на семената и получаването на семеконтролните документи. Произведените семена са в ограничено количество, защото през тази година сортът все още се проучваше в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол”, казва директорът на ИЗК „Марица”.

Източник: monitor.bg