Рецептата на Мария е за 6 килограма неголеми, зрели домати, от които 2 килограма са за сок. За всеки буркан трябват и щипка сол и по-малка щипчица захар.

Мария подбира четири килограма напълно здрави и зрели домати. Бланшира ги само за 30-40 секунди в кипяща вода. Съветва ни веднага след това да ги облеем със студена вода, за да можем да обелим външната люспа съвсем лесно.

Двата килограма домати трябва да смелим на сок и да го овкусим със сол и малко захар на вкус. Сокът се кипва и сетне се оставя да се охлади до около 80 градуса. После е лесно. Белените домати се подреждат в буркани и долива се сок . Ако сокът не достигне за всички буркани, няма страшно, долива се вода.

Според Мария, пък и не само според нея, най-важно е затварянето на бурканите да е стабилно и стерилизирането да не е по-малко от 20 минути. Прилежната домакиня вчера има добра производителност на своя труд. Показа ни резултата. Каза, че най-добре е доматите да са от личната градина, ако не сме садили, на пазара има, само дето там са „по-солени”. На кооперативния пазар във Враца в зависимост от българския или чуждестранния им произход, цените на доматите варират от 1.80 до 2.60, та дори и до 3.00 лева за килограм.