Пещерата е една от най-красивите в България. Има много интересни образувания – сталактити и сталагмити, цветни ледени кристали. Туристическият маршрут в пещера Венеца преминава през 4 зали, а 5-тата може да се наблюдава от малка площадка в 4-та зала. Пещерата е много богата на типичните пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. В нея се намира и най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра.

Пещерата изобилства от камъка оникс. Уникалното за пещерата образувание са колониите от корали, подобни на морските. Друго нетипично пещерно, но много красиво образувание, което може да се види в пещера "Венеца" са кристалите. В допълнение на цялото това естествено богатство, пещера "Венеца" е уникално осветена – образуванията в залите са осветени в различни цветове, като някои от цветовете се сменят периодично.

Открита е през 1970 година случайно, но едва през май 2015 година е отворена за туристи след дълго приспособяване за посещения. Благоустроена е, пред входа и има информационен център. Монтирано е художествено осветление, с което се постигат светлинните ефекти. Поставени са парапети за придвижване на посетителите.