Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева съобщи по време на парламентарния контрол, че постъпилите предложения за закриване, преобразуване и промяна на финансирането и статута на държавни и общински училища в страната са 127 на брой. Дали сред тях е и Основно училище “Христо Ботев” в село Паволче е рано да се каже. На този етап общинските съветници във Враца не приеха внесената докладна записка от зам.-кмета по образованието Петя Долапчиева за неговото закриване.

Сформиран е инициативен комитет в селото, а Общинският комитет на ВМРО във Враца излезе с официална позиция относно несъгласието си школото да бъде затворено. „За времето от 2008 до 2011 г. в структурата на детските и учебните заведения в община Враца беше извършена сериозна реформа. Закрити или преструктурирани бяха 11 училища, детските заведения в селата бяха обособени като филиали. С това беше постигната стабилност на образователната система, което не предполага последващи етапи на оптимизация”, категорични са патриотите.

В своята позиция те отбелязват, че в докладната няма предоставена прогнозна статистика за броя на родените през последните пет години деца, които попадат в категорията на обучаваните в ОУ „Христо Ботев“. От ВМРО питат дали е взето предвид, че само на няколко километра от Паволче се намира село Моравица, община Мездра, където в момента се обучават 23 ученика, а предстои закриване на това училище.

В позицията на ВМРО беше посочено още: „Мотивът за закриване е на основание това, че в училището се обучават 6 ученици от Паволче, 3 ученици от Челопек, а останалите 84 ученици се превозват с училищния автобус от Враца до Паволче. Не се отчита спецификата, социалното положение и етническия произход на тези ученици. Дали, насочвайки ги към учебно заведение във Враца, децата от кв. „Медковец“ и ДДЛРГ „Асен Златаров” ще бъдат приети от останалите ученици? Дали това няма да предизвика отлив на други ученици от това училище? И най-важното, ще задържим ли тези ученици в класната стая или те ще се подвизават на улицата, предвид предишни подобни опити за интеграция?”

Макар и с два гласа разлика, местните сенатори не приеха предложението за закриване на училището в Паволче. Министър Кунева каза обаче, че експертна комисия ще направи оценка на предложените за закриване училища. В двумесечен срок комисията ще изготви становище с предложение до министъра на образованието, съответно за откриване, преобразуване, закриване или промяна в статута на някои училища. Едва след този срок може да се каже какво ще се предприеме.

Едва тогава със сигурност ще се разбере и дали селското школо в Паволче ще оцелее. През 2015 г. у нас са закрити 8 училища, от които 5 общински и 3 държавни, закрито е и 1 обслужващо звено. Кои училища ще бъдат закрити през тази година ще стане ясно малко преди звънеца да извести новата 2016/2017 учебна година.