Тази година от училището с името на Ботев, 47 ученици ще поемат към различни учебни заведения, за да продължат образованието си.

Директорът на учебното заведение Иван Иванчев сподели, че е изключително доволен от представянето на седмокласниците на Националното външно оценяване, въпреки трудностите, предизвикани в началото от внезапното въвеждане на дистанционното обучение. В подкрепа на думите си, Иванчев не без гордост подчерта, постигнатите резултати от НВО за училището са над средните и за страната, и за областта.

Кандидат-гимназистите от двата седми класа са постигнали следните резултати.

По БЕЛ средният резултат за страната е 51,06 точки, за областта - 44,87 т., а за ОУ "Христо Ботев" точките са 52,56.

По математика ботевци отново са с по-добри показатели – за страната - 36,33 точки, за областта - 28,95и за ОУ "Христо Ботев" - 36,38, с 0,5 над средната за страната.

Във връзка с това, директорът благодари първо на родителите за проявеното доверие и разбиране, след това на учениците за старанието им и не на последно място – на учителите, които през всичките месеци на дистанционното обучение са показали висок професионализъм и отговорност. Той допълни, че около 60 -70 % от възпитаниците им ще учат в Мездра.

Две от бъдещите гимназистки – Ина Митева и Елена Митова вече са избрали своето бъдещо училище. Ина се е насочила към ЕГ "Екзарх Йосиф" във Враца, където ще изучава английски и испански език, а Елена проявява подчертан афинитет към биологията и химията и затова ще продължи образованието си в Природо-математическата профилирана гимназия "Акад. Иван Ценов" в областния град. И двете заявиха, че като цяло не са се затруднили на външното оценяване особено по български език и литература. Малко по-трудно е било по математика, на се радват, че са се справили.

Всички ученици, представяли училището на различни състезания и изяви, получиха грамоти и награди, а седмокласниците от двете паралелки отнесоха със себе си луксозно оформените албуми на класа.