"Току-що получихме възраженията, които са в достатъчно голям обем и още не сме успели да се запознаем", коментира адвокатът на ищците – 7 пострадали, сред които Димитър Димитров, който е баща на 26-годишния Михаил, загинал при взрива, също семейство, в което децата са останали кръгли сираци, тъй като и двамата родители са били на смяна и са загинали при инцидента.

"Категорично сме срещу оправдателната присъда", заяви адвокат Александър Кашъмов. "Смятаме, че често в нашата страна се оказва, че няма виновни, но когато става въпрос за единствената за хилядолетната история на страната случка, при която цяла една смяна работници в един завод биват взривени, не може за това нещо никой да не носи отговорност", добави той.

"Това, което се е случило, е разнаредяване (утилизация) на противопехотни мини, което е било напълно забранено от българското законодателство и от законодателството на ЕС, поради което подсъдимите носят отговорност за това, което са разрешавали“, убеден е адв. Кашъмов. Той поясни, че разнаредяването или утилизацията означава разглобяване с цел да бъде ползван ползван по-нататък материала, който остава, което е забранено за противопехотните мини. "По принцип те подлежат на унищожаване, тъй като има Конвенция от Отава от края на 90-те години, по която българските мини са били унищожени още през 1999 г., по време на правителството на Иван Костов, но по неизвестни причини, както става ясно от това дело, българската частна фирма "Видекс" (завод "Миджур") са приели уж да унищожават гръцки мини, а всъщност са ги утилизирали, вместо да ги унищожават, което е напълно забранено от законодателството и виждаме какви са резултатите", добави адвокатът.

Оказа се, че има и нередовно призовани, но съдът не прие това като основание за отлагане на делото, посочи още той. "Двама от частните обвинители били неправилно призовани. Те не са си получили призовките и затова не е имало как да се явят на заседанието днес", уточни Димитър Димитров.

Според Димитров редно е да се върне делото за доразследване и да се включат и хората, които носят конкретна вина, които са допуснали трансфера на тези мини в България в противоречие със законодателството.

Източник: actualno.com