На 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени.

През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в "Миджур". Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, беше оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима.

Втората обвиняема - Евелина Бахчеванова, също беше оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката.

Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод "Миджур", която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.

Делото върви и заради частния обвинител Димитър Димитров - баща на един от загиналите във взрива.

"При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, от властите са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом в нарушение на действащи и за България международни закони - Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната", казват от асоциацията "Анна Политковская".