"Община Мездра участва за пръв път със собствен щанд на това изложение, което е най-голямата борса за културен туризъм у нас”, подчерта ръководителят на Археологически комплекс "Калето" инж. Димитър Павлов и допълни, че е изключително доволен и горд от това успешно представяне. Освен участници от нашата страна, в XIV-то издание на "Културен туризъм" се включиха със собствени щандове пocoлcтвaтa нa Азepбaйджaн, Бpaзилия, Виeтнaм, Кopeя, Пaлecтинa, ЮАР и гpaдoвeтe Бpaгa (Пopтyгaлия), Бypca (Typция), Охpид (Мaкeдoния), Сepec (Гъpция) и Хaeн (Иcпaния), които придадоха особен колорит на изложението и предизвикаха интерес сред посетителите.

В резултат на успешното си представяне Община Мездра получи покани от организаторите на форума във Велико Търново за участие в бъдещи подобни събития. "Щастлив съм , че обменихме опит с толкова различни хора, които имат сходни виждания като нашите и се радвам, че с общи усилия успяхме да сложим Мездра на картата на културния туризъм в България”, сподели още инж. Павлов. Останалите общини, които бяха отличени на международното изложение, са Община Поморие, която получи наградата „За дългогодишно партньорство”, Община Пловдив - „За най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд” и общините Балчик и Чепеларе - „За най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм”.

Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението заслужи Националното дружество "Традиция" - клон Велико Търново, за Втория международен фестивал на историческите възстановки.

Голямата награда - "Личност с принос за развитието на културния туризъм в България", бе присъдена на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, по чиято инициатива през 2004 г. се осъществява първото издание на изложението "Културен туризъм".

Традиционната награда "Асеневци", която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, получи Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур".