По информация на сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП, всеки трети от 4-те млн. български потребители във Фейсбук е дете. В повече от 90% от случаите сексуалните насилници се свързват с жертвите си именно в социалната мрежа. Само за тази година има над 80 случая на задържани педофили и сексуални насилници над деца съобщи пред БНР Явор Колев от отдела за компютърни престъпления към ГДБОП.

Според служителите в сектора, има сериозни пропуски в българското законодателство и това е причината много от злоупотребилите с деца престъпници да не са осъдени. На територията на страната в сферата работят едва трима души. Освен това в България няма регистър за осъдените педофили, който е нужен, защото статистиката показва, че този вид престъпници не подлежат на превъзпитание и са способни да извършат сексуално насилие отново.

Специалистите от "Киберпрестъпност” съветват децата:

Никога не давайте лична информация на лице, с което сте се срещнали в интернет пространството, включително чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте! Освен това не предоставяйте информация за други хора, дори и да са ваши приятели. Не предоставяйте ваши снимки, защото те могат да бъдат използвани за всякакви цели без вашето съгласие.

Помнете, че в интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен!

Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез интернет, а ако е наистина наложителна - задължително уведомете родителите си! Не отивайте на срещата сами, най- добре е да бъдете придружени от родителите си!

Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на интернет страница, което ви обижда, шокира или смущава - незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно ни сигнализирайте за него.

Винаги казвайте на родителите си в какви сайтове влизате, с кого си пишете, какви файлове и материали възнамерявате да свалите от интернет. Съветвайте се с тях дали това е безопасно и им съобщавайте за всичко нередно.

Знайте, че сайтовете за запознанства са изключително опасни! Те са сред най-използваните от педофили за търсене на жертви. НЕ ги посещавайте! Социалните мрежи (като Facebook и Twitter) предлагат подобни възможности за хора с лоши намерения, защото те предлагат възможности за контакт, лична информация и снимки.

Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и т. н. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако едната парола е открадната. Също използвайте различни потребителски имена (usernames). Добра идея е, когато създавате парола да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате го позволява. Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (username).

Запомнете този сайт: cybercrime.bg - това е официален сайт за борба с компютърните престъпления!