"Събрали сме се тук в знак на признателност към неговото дело. Най-значимото са символите на града - знамето и гербът през този период 30-те години на 20-ти век. Тогава България се намирала в усилени години на градеж и икономически темпове. Град Фердинанд е наброявал само 6000 души. Сред най-значимото, с което се сблъскал кметът Гоцо Митов са неизмазаните къщи на жителите, движението на добитъка по центъра на града и не на последно място нарушенията на шофьорите. Със 100 гроша е глобен водач, съборил фиданка.“, каза кметът Златко Живков. През 1937 година е построен и Черния мост над река Огоста по идея на италиански специалисти.

Според една анкета Гоцо Митов е определен за най-влиятелната личност на 20-ти век. Той е обаятелна личност, широкоскроен, участник във войните и носител на орден за храброст, юрист с подобаваща кариера. По негово време са построени сградата на читалището и родилното отделение.

На откриването на бюст-паметника, дело на скулптора Теодоси Антонов, присъстваха и внучките му Бонка Манова и Марияна Китанова.