© Община Мездра

Да почетат паметта и делото на бившия началник на Генералния щаб на Българската армия, заместник-министър на отбраната и началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ дойдоха множество жители и гости на Лютиброд от цялата страна. Сред тях бяха дъщерята на ген. Кинов Лидия Кинова, бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) ген. Запрян Стойков, председателят на Национална асоциация „Сигурност“ и зам.-председател на СОСЗР полк. Чавдар Петров, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полк. Петър Пандурски, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий и председателят на Клуб „Военни моряци“ към СОСЗР контраадмирал Петър Странчевски.

Бюст-паметникът на ген.-полк. проф. Иван Кинов беше официално открит от Лидия Кинова и от ген. Михо Михов. В ритуала участва представителна рота военнослужещи от Военно формирование 54 990 - Враца с командир подп. Симеон Гаджев.

Слова произнесоха ген. Михов, Лидия Кинова, контраадмирал Петър Странчевски и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който благодари на членовете на Инициативния комитет и на дарителите за възстановяването на паметника.

Кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. Поздравителни адреси изпратиха също министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ и др.

По време на събитието беше огласена заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за удостояване на инж. Лъчезар Генов, председател на Областната организация на СВВБ - Враца, с Награден знак „За признателност“, а журналистът Кирил Радовенски прочете своето есе „Мирно пред генерала“, отличено с първа награда в литературния конкурс, организиран от Граждански инициативен комитет и от НЧ „Колката“ - с. Лютиброд по повод 130 години от рождението на ген. Кинов.

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника и с поздравителна програма на Женски народен хор към лютибродското читалище и на Средношколски танцов състав от НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

Кирил Радовенски, снимки: Николай Белалов