© ПП Врачански Балкан

По данни от GPS предавателите на освободените преди две години птици стана ясно, че те са избрали място, което често посещават и това предизвика проверка на терен. Макар и трудно, гнездото беше открито, но изненадващо се оказа, че то се намира на земята в скалист район. Това е второто гнездо на земята от петте открити през тази година в Стара планина, (единствените известни за страната). От останалите, две са на изкуствени платформи на дъб в Котленска планина и едно е на бял бор в Понор.

Гнездо на черен лешояд във Врачански Балкан на скала е описано от Атанасов през 1932 г. в района на Черепиш. И ето, че районът продължава да предоставя подходящи местообитания за вида и днес.

Гнездото все още не е ползвано за размножаване от птиците, а е построено през втората половина на 2021, но е явен знак, че птиците се готвят да го ползват през новия сезон 2022, когато и вече ще са достигнали полова зрелост (4-5 год. възраст).

Това е първото гнездо на черен лешояд в България, което се намира на територията на природен парк – в случая Дирекцията на ПП „Врачански Балкан“ ще има още една отговорност, но и повод за гордост.

Припомняме, че през 2021 за първи път черният лешояд се размножава успешно отново в Стара планина, след като беше обявен за изчезнал от България за няколко десетилетия. Дейностите по реинтродукцията на черния лешояд в България се изпълняват от консорциум от няколко природозащитни български (Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП) и международни (VCF, EuroNatur, Junta de Extremadura) организации в рамките на проект „Нов живот за лешоядите“ LIFE14 NAT/BG/649, финансиран по програма ЛАЙФ на ЕС.