Общо практикуващият лекар д-р Митка Лечева сподели за MediaNews какъв е редът за ваксиниране: „Записването става при личните лекари, по телефона или на място в кабинета. Изготвя се списък, за който няма краен срок. Предава се в РЗИ-Враца и ваксините ще бъдат доставени”.

Имунизациите ще се извършват съгласно Националния имунизационен план в пет фази. Във Фаза 1 попадат всички, работещи в сферата на здравеопазването. Във втората заетите в социалните институции и педагогическите специалисти. Трета и четвърта обхващат служителите в системата на социалните услуги, както и възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания. В последната, пета фаза попадат уязвими и рискови групи, свързани с условията им на живот.

„До момента ваксинирани са колегите на първа линия, работещи в „Бърза помощ” и тези в COVID-отделението в болницата. Аз лично не съм се ваксинирала още, ще изчакам”, заяви д-р Лечева. Тя допълни, че от 13-ти януари до днес при нея са записани само четирима пациенти, желаещи да се ваксинират.

Лицата, които са с прекъснати здравноосигурителни права, могат да се ваксинират в специализирания имунизационен кабинет в РЗИ – Враца, след обаждане на тел. 087 9144769 - Снежана Ангелова, главен специалист в дирекция "Административно-правно, финансово и стопанско обслужване" (АПФСО). Същото се отнася за всеки, който желае да се имунизира с ваксината на Moderna.

Междувременно стана ясно, че РЗИ - Враца е изпратила писмо до Регионалното управление на образованието, в което се дава възможност на работещите в учебните заведения да направят бързи антигенни тестове в училищата на територията на областта. В четири от петте училища в община Мездра, желание за ваксина са изявили 26 педагози, а за бързи антигенни тестове – 14.

Директорът на ОУ „Христо Ботев” Иван Иванчев заяви за MediaNews, че желаещите да се ваксинират са само осем, защото повечето имат антитела.
„Изкарах вируса тежко и имам много антитела. След няколко месеца ще си направя отново изследвания и ако се налага, ще се ваксинирам задължително”, категорично заяви Иванчев.

За област Враца към 19-ти януари са приложени 415 дози, като 39 от лицата вече са реваксинирани. Имунизациите са организирани в 11 лечебни заведения и 1 кабинет в Регионалната здравна инспекция във Враца.